Nieuws


Door Meher Khan Muztar

Tijdens het India Dans Festival is Korzo weer dé ontmoetingsplek voor dans- en muziekliefhebbers en iedereen die interesse heeft in kunst met een kleine en een grote K. Dit jaar wordt het festival geopend met een bewerking van de opera Satyagraha van Philip Glass: een unieke voorstelling over kracht en geweldloosheid waarin de Indiase cultuur versmelt met hedendaagse opera. Waar amateurs en professionals samen zingen en dansen en Nederlandse, Hindoestaanse en Indiase traditiegetrouwen en modernisten samen de bühne delen. Na de succesvolle opvoering van de eerste Akte voeren nu twee koren, solisten, dansers en muzikanten Akte 2 op. Ontmoet hier de makers en de artiesten en ontdek wat hen inspireert aan dit project.

‘Korzo als ontmoetingsplaats is voor mij een afspiegeling van de wereld in het klein. Voor Satyagraha komen zangers uit het Westland samen met Hindoestaanse/Indiase zangers met verwondering, trots en verbroedering tot gevolg. In het dagelijks leven zouden dergelijke ontmoetingen misschien niet snel plaatsvinden. Vorige keer is spontaan besloten dat alle vrouwen in het koor een Indiase saree aan zouden trekken, dus ook de vrouwen van het Dario Fo koor. Het was alsof we daarmee zeiden: Wij zijn één, ik ben jou, jij bent mij. Identiteit speelt dan geen rol meer. Deze boodschap past in deze tijd.’
Leo Spreksel, artistiek directeur Korzo


‘Opera is nieuw voor mij. Ik ben wel bekend met het zingen in de Indiase stijl maar niet met meerstemmigheid. Het is bijzonder om de verzen uit de Gita in een operastijl te kunnen zingen. Ik had eerder zangstukken gehoord met verschillende stemmen dus ik wist al dat ik alt was. De combinatie van Indiase tekst op muziek was wel nieuw voor mij. Samhita Mundkur, onze muzikaal begeleidster van Zangam heeft gewerkt aan onze uitspraak. In de originele versie is de uitspraak niet zo goed. De uitdaging voor ons was om dat beter te doen.’
Sita Bhagwandin, zangeres Zangam


‘De muziek van Philip Glass vind ik erg mooi en het raakt mijn liefde voor muziek. Het is een bijzondere uitdaging om zo’n groot koor, dirigent en solisten in een choreografie te zetten en samen te laten komen met de dansers. Dat heb ik niet eerder gedaan maar ik zoek graag de uitdaging op. De kracht die geweldloos verzet meebrengt en de rol van vrouwelijkheid hierin is zeer interessant. Het vinden van een ander antwoord op geweld maakt het een actueel thema.’
Kalpana Raghuraman, choreografe Satyagraha Akte 2

‘De koorleden van Dario Fo bereiden zich uitgebreid voor. Zij volgden een lezing over de ideeën van Gandhi en spraken uitgebreid over wat geweldloos verzet voor hen betekent. Tijdens de voorbereiding van de repetities hebben de koorleiders nauw samengewerkt om oefenmateriaal te ontwikkelen voor beide koren. Dat is nog niet zo eenvoudig want het Europese en het Indiase notenschrift is totaal verschillend en voor het Dario Fo koor was de uitspraak van de verzen in het Sanskriet uit de Bhagavad Gita een ware tongbreker.’
Rick Schoonbeek, dirigent Dario Fo


‘In India krijg je op school les over het gedachtengoed van Mahatma Gandhi en de Bhagavad Gita dus daarmee was ik goed bekend. Ook met de combinatie van dans met live begeleiding ben ik heel vertrouwd.  Maar opera kende ik alleen uit de film en de muziek van Philip Glass had ik niet eerder gehoord. Vrienden en kennissen die in het publiek zaten waren erg onder de indruk van de vorige voorstelling. Ik vind het bijzonder om te zien dat een zekere mate van ‘Indianess’ in een voorstelling een plaats kan krijgen. Dat verruimt je blikveld en zou nog verder kunnen worden onderzocht. Korzo legt met een productie als Satyagraha een goede basis om vanuit verder te gaan.’
Vasudevan Lakshminarayanan, zanger Zangam

‘Onze perceptie op onze dansstijl en choreografie is door de samenwerking met Korzo veel meer verbreed. Wij kijken nu anders naar dans. Dans is ook ruimte en het publiek. Het gaat nu veel meer om de innerlijke beleving en dat overbrengen in plaats van het gebruik van veel effecten. Toen Chethana in Satyagraha Akte 1 het slagveld van Kurukshetra betrad en minutenlang over het doodstille slagveld liep kon ik de intensiteit van de donkere beleving aan haar zien. Ze zei tegen me dat ze dit nog nooit zo had ervaren. Het zijn life time memories die wij in Korzo beleven.’
Hari & Chethana, Kathak duo

Satyagraha | Akte 2
14 t/m 16 oktober
meer info & tickets

07 okt 2016


Op zondag 30 oktober & maandag 31 oktober 2016 is er zowel telefonisch als online geen kaartverkoop mogelijk i.v.m. werkzaamheden aan de website. 
De verwachting is dat maandag 31 oktober, aan het einde van de middag, kaartverkoop weer mogelijk is.

Onze excuses voor het ongemak.

05 okt 2016


Op vrijdag 9 en zaterdag 10 december landt het meest avontuurlijke festival van Den Haag weer in en rond het Haagse Paard van Troje. Het is de 14e editie van festival State-X New Forms dat grossiert in muziekgenres die buiten de mainstream grenzen treden. De reeds bevestigde namen zette al een stevige signatuur neer: onder andere het Amerikaanse Now vs. Now met de toetsenist van David Bowie, het project NYEUSI van jazzdrummer Justin Brown en het populaire Nederlandse Jungle By Night staan op het programma.

Het internationaal georiënteerde festival schetst met ruim veertig acts een beeld van het brede aanbod op underground- en experimenteel muziekgebied, en wil de verbintenissen tussen heden, verleden en verschillende kunstdisciplines zichtbaar maken. Deze onderhuidse verbintenissen geven State-X New Forms (SXNF) al 13 jaar zijn onderzoekende, onvoorspelbare en spannende karakter.

Met de bekendmaking van de nieuwe namen en het globale speelschema komen ook de aparte dagtickets voor de vrijdag en de zaterdag online beschikbaar.

Ook Korzo maakt deel uit van het festival en presenteert op vrijdagavond de talentvolle rapster en zangeres Akua Naru, die hoge ogen gooit met haar mix van klassieke hiphop en messcherpe teksten. Ze werkte eerder samen met Tony Allen en Questlove en wordt vergeleken met Lauryn Hill en Erykah Badu. Op hetzelfde podium staat die avond het trio rondom de veelbelovende Engelse jazz toetsenist Dominic J. Marshall.

TICKETS  
avondticket Korzo€ 16,-koop
vrijdagticket State-X New Forms€ 25,-koop
weekendticket State-X New Forms€ 35,-koop

 

Lees hier het hele persbericht met de bekendmaking van alle nieuwe namen

 

30 sep 2016


Voor twee nieuwe dansstukken is Ryan Djojokarso opzoek naar 
professionele dansers & stagiairs (m/v) met sterke techniek, improvisatievaardigheden en bereidheid tot deelname aan het creatieproces.

  • Het stuk voor kinderen wordt uitgevoerd in zowel theaters als op basisscholen. Acrobatische / free running vaardigheden zijn een pré.
  • Het andere stuk is een duet waarvan de premiere tijdens het CaDance Festival plaatsvindt.

Auditie dagen
zondag 11 september 2016 om 11.00 uur
zondag 18 september 2016 om 11.00 uur (hierzienmoment )

Locatie
Korzo Theater (Prinsestraat 42 - Den Haag)

Trainings en tour periode
14 november 2016 - 20 februari 2017
(De exacte data moeten nog worden bevestigd).

Aanmelden
Je kunt je CV, foto en eventueel videolink met werk sturen naar auditionkorzo[@]gmail.com. Deadline 5 september 2016.             

Auditeren is alleen mogelijk op uitnodiging.

22 jul 2016


Domein voor Kunstkritiek en Korzo organiseren rondom CaDance het inspirerende schrijverstraject Schrijven over Hedendaagse Dans. Een traject voor liefhebbers, journalisten en bloggers die willen schrijven over dans en de kijkervaring. In aanloop en tijdens CaDance bezoek je repetities en voorstellingen en bespreek je met de andere deelnemers de ervaringen en resultaten. Specialisten geven lezingen en workshops.

Interesse? De eerste bijeenkomst is op 12 november. Meer informatie en aanmelden via: lisareinheimer[@]domeinvoorkunstkritiek.nl

15 jul 2016


Op 20 augustus wordt het Korzo Magazine bezorgd met daarin het programma van najaar en winter 2016-2017. Korzo trapt het nieuwe seizoen af met een knallende kortingsactie. Van zaterdag 20 augustus tot en met zondag 4 september ontvangt u 50% korting op ieder 2e ticket.* De actie is zowel online geldig als aan de kassa van Korzo en bij de Korzo Kraam op het Lange Voorhout tijdens het Haags UIT Festival op zondag 4 september.

Wilt u als eerste het Korzo Magazine thuis ontvangen? Geef uw naam en NAW-gegevens dan door via info[@]korzo.nl.

Bekijk hier de online agenda.

* De korting is niet geldig i.c.m. andere kortingen en geldt niet voor voorstellingen van derden en verhuur. De korting wordt berekend over het normale tarief. De korting is ook geldig voor de op dat moment gepubliceerde voorstellingen uit het India Dans Festival en CaDance.

07 jul 2016


Voor de nieuwe danstheatervoorstelling van Jérôme Meyer en Isabelle Chaffaud, Soul #1 Audience, zoeken wij creatieve amateurs van alle leeftijden.

Wil jij een bijzondere ervaring meemaken, heb jij iets te zeggen of te tonen, hier is een gelegenheid tot een toneelbelevenis van A tot Z!

Danservaring in een bepaalde stijl is niet noodzakelijk, bewegingservaring (bij voorbeeld martial arts), toneelervaring, of een bepaalde vaardigheid (goochelen, muziek, jongleren, acrobatiek, etc.) zijn welkom maar geen must.

Soul #1 Audience is een danstheatervoorstelling waar de grenzen tussen professionals en amateurs vervagen, en waar de afstand tussen publiek en performance wegsmelt.

SCHEMA
REPETITIES: vanaf 9 september, elke vrijdag 15.00-18.00 uur (tijden aan te passen indien nodig)
THEATERMONTAGE 1: 13 & 14 december 2016
TRY-OUT: 15 december 2016, Korzo theater
THEATERMONTAGE 2: 20, 21, 22 januari 2017
GENERALE REPETITIE: 9 februari 2017
PREMIÈRE CADANCE FESTIVAL: 10 februari 2017, VOORSTELLINGEN: 11 & 12 februari, Korzo theater
TOURNEE: 7 & 18 maart, 10, 11 & 28 april

INTERESSE?
Meld je per email aan voor de AUDITIE.
DATUM: ZATERDAG 27 AUGUSTUS, 10.00-14.30 uur. Deuren gaan om 9.45 uur open.
LOCATIE: Cloud Studio in DCR - De Constant Rebecqueplein 20b, Den Haag.
Aanmelden via audition.soul1[@]gmail.com

Let op – aanmeldingen worden beantwoord tot 16 juli, en daarna weer vanaf 22 augustus.

Soul #1 Audience is een coproductie van Meyer-Chaffaud en Korzo.

29 jun 2016


In december 2016 neemt Arthur Rosenfeld (1952) afscheid van Maas theater en dans met de première van Exit, pursued by a bear. De voorstelling, een coproductie van Maas en Korzo, is van 1 tot en met 4 december 2016 te zien in Maaspodium, Rotterdam en op 4 en 5 februari 2017 op CaDance Festival in het Korzo theater, Den Haag. Rosenfeld begon zijn carrière bij Pina Bausch, leidde 20 jaar het gezelschap Meekers en is sinds 2013 het gezicht van de dans bij Maas. Rosenfelds voorstellingen waren talloze malen te zien op CaDance. In oktober en november 2016 toert de reprise van Rosenfelds laatste kleuterhit Foutje door Nederland en in 2017 zal zijn succesvolle jongerenvoorstelling 100% Selfmade (coproductie Maas/DOX) hernomen worden. Rosenfeld is 30 jaar actief als choreograaf in Nederland. Vanaf 2017 zal Maas met verschillende spraakmakende choreografen uit het volwassenen danscircuit gaan werken.

Arthur Rosenfeld, dansende beer
Arthur Rosenfeld leidt al 45 jaar een lang en bekoorlijk dansleven. Het begon met veel falen en achteraf gezien leuke misstappen, grotendeels veroorzaakt door zijn koppige eigenwijsheid. Als beginner bij het Scapino Ballet trad hij vooral anoniem op in een dik berenpak. Maar door toeval of karma belandde hij in de jaren 70 en 80 precies op het juiste moment op het snijvlak van creativiteit: hij werd lid van de eerste generatie dansers bij Pina Bausch en was daarmee een van de pilaren waarop zij haar wereldberoemde gezelschap bouwde. Later, in Nederland (1986) vestigde hij zich eerst als maker voor volwassen publiek met dansstukken; aarzelende, persoonlijke en komische voorstellingen over het mens-zijn. Daarna, vanaf 1993, vond hij een nieuw genre uit en zette danstheater voor jong publiek op de kaart als nooit tevoren.

Exit, pursued by a bear 
Arthur Rosenfeld stopt. Maar niet echt. Hij geeft er de voorkeur aan dit einde te zien als een nieuw begin. Dus nodigt hij vrienden, ex-dansers van zijn gezelschappen, andere choreografen veteranen en leden van de nieuwe generatie uit om met hem te denken over hoe dat allemaal moet. De onvermijdelijke vraag doemt op: Wie is Arthur? Of eigenlijk, wie is hij geweest? Wat het antwoord ook is, een ding mag duidelijk zijn: Arthur is niet voornemens het podium op korte termijn te verlaten.
Deze zoektocht naar zichzelf, vergezeld door vrienden, collega’s en het publiek, neemt hem mee naar vergeten herinneringen, verbeelding, en plekken die niemand verwacht, zelfs Arthur zelf niet. Onder andere Ana Teixidó, Jean-Claude Gallotta, Moniek Merkx, Thomas Falk en Leo Spreksel leveren artistieke bijdragen. Daarnaast zijn er vele verrassingsoptredens. Elke avond is anders.

Exit, pursued by a bear is een van de meest beroemde regieaanwijzingen van Shakespeare uit het stuk A Winter’s Tale. Er is in het stuk verder geen beer aanwezig, wat heeft geleid tot eindeloze speculaties. Het is niet bekend of Shakespeare een echte beer gebruikte in zijn stuk, of een acteur in berenpak. Leuk toeval is dat Rosenfeld in een van zijn eerste rollen bij het Scapino Ballet de beer speelde.

 

Meer info Exit, pursued by a bear in het Maaspodium.
De kaartverkoop voor de voorstelling tijdens CaDance start in het najaar van 2016.

24 jun 2016


Het Haags UIT Festival wordt een tweedaags festival! Dit jaarlijkse evenement staat symbool voor de start van het culturele seizoen in Den Haag. Deze 44ste editie start op zaterdagavond 3 september met de UIT Nach. Op zondag 4 september loopt Den Haag weer uit voor de Cultuurmarkt en de vele live optredens op verschillende locaties in de binnenstad. 

UIT Nach
Op zaterdagavond 3 september nodigen Haagse theaters en podia iedereen uit voor een gratis en doorlopend programma. Bezoek bijvoorbeeld De Grote Kunstshow in de Koninklijke Schouwburg en luister naar het Residentie Orkest in het Zuiderstrandtheater. Ook Diligentia, Theater aan het Spui, De Nieuwe Regentes, Korzo, Theater de Vaillant, Laaktheater, Dakota, ZUID57, Appeltheater en NEST doen mee aan de UIT Nach. De eerste editie van de UIT Nach wordt feestelijk afgesloten met een 80s-90s-Nullies afterparty in Paard van Troje.

Cultuurmarket Lange Voorhout
Op zondag 4 september is de Haagse binnenstad gevuld met diverse buitenpodia, verrassend straattheater, muziek, dans, cabaret, toneel en een Cultuurmarkt vol informatie over en kortingskaarten voor het aankomende culturele seizoen. Artiesten geven een voorproefje van hun show die het komende seizoen in Den Haag te zien is. De cultuurmarkt op het Lange Voorhout biedt veel gezellige kraampjes van theaters, musea en gezelschappen. Hier koop je kaarten met kortingen en kun je meedoen met leuke acties. Bij de grabbelton van VVV-Uitburo kun je vrijkaarten winnen en de UITpas met korting aanschaffen. Op de markt vind je in totaal meer dan honderd kraampjes! Van het Zuiderstrandtheater, Nederlands Dans Theater, Residentie Orkest, Crossing Border, Toneelgroep De Appel, Omniversum, Paard van Troje, Tong Tong Fair, Panorama Mesdag, World Forum Theater, Ooievaart, Museum Beelden aan Zee, Diligentia, Museum voor Communicatie, Holland Dance, Korzo, het Nationale Toneel, Theater aan het Spui, de Koninklijke Schouwburg, Gemeentemuseum Den Haag, AFAS Circustheater, Haags Historisch Museum, Museon, Mauritshuis en heel veel andere cultuurinstellingen.

Lees hier het hele bericht

Meer info: UIT Nach in Korzo

09 jun 2016


Het programma van de tweede editie van Rewire x Korzo is bekend, de nieuwe samenwerking tussen Haags muziekfestival Rewire en dans- en muziekpodium Korzo. De organisaties hebben de handen ineen geslagen en organiseren een serie dynamische avonden waarbij nieuwe muziek centraal staat. Op zaterdag 10 september bestaat het programma uit de sensationele bassaxofonist Colin Stetson vergezeld door violiste Sarah Neufeld. Het nieuwe supertrio Szun Waves bestaande uit drie muzikale avonturiers: Luke Abbott, Laurence Pike en Jack Wylie. En de Brusselse drone artiest en contrabassist Otto Lindholm.

Lees hier meer over de artiesten.

08 jun 2016

Pagina's

Subscribe to Nieuws

You are here

Adres

bezoekadres
Prinsestraat 42
2513 CE Den Haag

postadres
Postbus 13407
2501 EK Den Haag

070-3637540

Route
Contact
Colofon
Disclaimer

Twitter