Fernando Hernando Magadan

Fernando Hernando Magadan (Spanje) wilde professioneel turner worden, maar stapte op dertienjarige leeftijd over op dans. Na zijn opleiding aan het Conservatorio Profesional de Danza Clásica in Madrid, de London Studio Centre en de Central School of Ballet in Londen, danste hij voor de Santamaria Compañía de Danza totdat hij werd geselecteerd voor Nederlands Dans Theater 2 (NDT).

Tussen 2001 en 2011 danste hij bij NDT 2 en 1. Hij maakte diverse stukken voor het NDT programma Switch, choreografeerde voor zijn collega’s van NDT 1 en 2 en voor verschillende gezelschappen in het buitenland, zoals de Curve Foundation Dance Company (Schotland), Luna Negra Dance Theater (Chicago), Cross Connection Ballet Company (Kopenhagen), Ballet Mainz (Duitsland), Donlon Dance Company (Saarbrücken), Arts Umbrella Dance Company en Ballet BC (Vancouver) en Korzo. Samen met de befaamde visual designer Tupac Martir maakte hij in 2012 in Londen de grootschalige multidisciplinaire voorstelling Nierka.

Vanaf seizoen 2014-2015 tot december 2016 was hij weer als danser verbonden aan NDT 1. Momenteel is Fernando repetitor van NDT 2 en richt hij zich op zijn carrière als freelance choreograaf.

In Shortcuts XL helpen Nederlands Dans Theater en Korzo talentvolle choreografen de stap naar het grote podium te zetten. Een stap die in de praktijk niet altijd vanzelfsprekend is. Succesvolle choreografieën uit de samenwerking tussen NDT en Korzo worden in één avondvullende voorstelling samengebracht. Zo krijgen de jonge makers ditmaal de kans hun werk aan een groter publiek te tonen. In deze eerste editie presenteren vier choreografen hun stukken: M van Samir Calixto, (d)elusive minds van Fernando Hernando Magadan, No Actions Without Reasons van Menghan Lou en Chorus van Lesley Telford.

Korzo en Nederlands Dans Theater (NDT) bundelen de krachten om aanstormende dansmakers optimaal te begeleiden en bieden hen een geschikt podium om een nieuwe productie te maken en daarmee op tournee te gaan. In 2018 is de keuze gevallen op choreograaf en danser Fernando Hernando Magadan, een gerijpt talent waar je absoluut meer van wilt zien.

De Spaanse choreograaf Fernando Hernando Magadan heeft zowel binnen als buiten Nederland al meerdere stukken gemaakt, maar het was de DansClick-tournee van 2015 die hem in bredere kring als choreograaf introduceerde. Overtuigend en met een scherpe virtuositeit wist hij in het tragikomische duet (d)elusive minds dans, tekst, scenografie en muziek in een veelzijdige vertelling samen te brengen. Zijn nieuwste voorstelling Bending the Walls gaat over het menselijk verlangen naar geluk. Een verlangen dat is verankerd in onze diepste dromen en wensen en die soms zelfs noodzakelijk kan blijken; een strategie om jezelf te beschermen, om te overleven zelfs. Fernando laat zich inspireren door de ongelooflijke moed en veerkracht die mensen tonen onder extreme druk, waardoor zij in staat zijn om de realiteit te ontstijgen en te ontsnappen in een wereld van verbeelding. In Bending the Walls wordt dans een metafoor voor de psychologische, fysieke en emotionele krachten die wij als mensen kunnen aanspreken om de realiteit te ontstijgen, tegenslagen te overwinnen en te ontsnappen in een fantasiewereld.

Elk individu heeft een verhaal, en het zijn onze persoonlijke verhalen die ons maken wie we zijn. Maar wanneer komen onze verhalen buiten de realiteit te liggen? Wanneer stoten zij op de grens tussen fictie en werkelijkheid, en wat tonen we aan de buitenwereld?

Het tragikomische duet (d)elusive minds is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Santiago, een psychisch patiënt lijdend aan het syndroom van Capgras, een vorm van schizofrenie waarbij iemand ervan overtuigd is dat een familielid vervangen is door een identieke bedrieger. In een vlaag van waanzin vermoord Santiago zijn vrouw. De komende vijftien jaar die hij in de gevangenis doorbrengt schrijft hij haar iedere dag een brief, in de veronderstelling dat zij nog leeft. Geïnspireerd door dit en vele andere uitzonderlijke verhalen, onderzoekt Nederlands Dans Theater-talent Fernando Hernando Magadan op de prachtige muziek van Schubert de lijn tussen werkelijkheid en fictie, gezondheid en krankzinnigheid en de misleidende eigenschappen van uiterlijk vertoon.

(d)elusive minds is onderdeel van de tournee van DansClick 17: van 9 oktober t/m 28 november. Meer info.

Korzo producties presenteerde tijdens de 17e editie van DansClick twee choreografen die samen de opwindende diversiteit van de Nederlandse dans op dat moment weerspiegelden: hiphopwonder Shailesh Bahoran en NDT-talent Fernando Hernando Magadan.

Urban danser Shailesh Bahoran brengt een uitdagende mix van hiphop, popping en breakdance en laat zich inspireren door de Indiase dans. In Lalla Rookh brengt hij een ontroerend verhaal uit de Hindoestaanse geschiedenis tot leven. NDT-danser Fernando Hernando Magadan geeft met het tragikomische duet (d)elusive minds zijn visitekaartje als choreograaf af aan het Nederlandse publiek. De voorstelling, op muziek van Schubert, is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een patiënt met het syndroom van Capgras, een psychische aandoening waarbij iemand ervan overtuigd is dat een persoon vervangen is door een identieke bedrieger.

You are here

Adres

bezoekadres
Prinsestraat 42
2513 CE Den Haag

postadres
Postbus 13407
2501 EK Den Haag

070-3637540

Route
Contact
Colofon
Disclaimer

Twitter