Danse Qui Danse

Een nieuw Europees netwerk: Dans die danst

door Stacz Wilhelm

Internationalisering is voor Korzo een retourvlucht. Het hele jaar door reizen Korzo choreografen naar het buitenland om voorstellingen te tonen op festivals of om werk te maken voor gezelschappen. En andersom is het buitenland het hele jaar door in Korzo te gast. Soms ligt de focus bij één land, zoals in het India Dans Festival; soms bij gezelschappen, zoals in het Holland Dance Festival; en soms bij jonge, opkomende choreografen, zoals in de zondagmiddagserie All there is; en soms in uitwisselingen en tijdens residenties. In de loop der jaren zijn door deze activiteiten talloze internationale contacten gelegd, maar dit heeft nooit geleid tot de toetreding aan een van de internationale netwerken. Tot voor kort.

Rond Korzo heeft zich een groep gezelschappen verzameld die ook de functie van een choreografisch centrum heeft, met talentontwikkeling als een belangrijk onderdeel van hun missie. Wat zij verder met elkaar gemeen hebben, is dat zij ruimte geven aan fysieke, bewegingsgeoriënteerde vormen van dans. Het is dans die door het proces van, letterlijk, belichaming een meerwaarde aan zeggingskracht en betekenis creëert, of zoals een van de Franse partners het simpelweg aanduidt: het gaat om 'danse qui danse'. In 2017 kreeg dit Europese netwerk dan ook die naam.

De partners zijn het Centre Chorégraphique National Malandain Ballet Biarritz (Frankrijk); Scenario Pubblico International Choreographic Centre Sicily, verbonden aan Compania Zappala Danza in Catania (Italië); Fondazione Nationale della Danza verbonden aan het gezelschap Aterballetto in Reggio Emilia (Italië), Danish Dance Theatre in Kopenhagen (Denemarken) en Dantzaz in San Sebastian (Spanje). Hoewel ze allen een zeer verschillende signatuur hebben, behoren zij ieder voor zich tot de meest succesvolle dansgezelschappen in hun land.


Dantzaz, Harri orr ar © Blanca Razquin

Danse Qui Danse activiteiten
‘Maar wat gebeurt er dan in zo’n netwerk’, vraagt u zich waarschijnlijk af. Bij de netwerkactiviteiten staan synergie en inspiratie voorop. Hoe kan men een spannende balans bereiken tussen enerzijds de vrijheid en het experiment van een productiehuis als Korzo, en anderzijds de grotere schaal en het publieksbereik van een gezelschap? Hoe kunnen choreografen en dansers het meest profiteren van de gebundelde inspanningen? Inmiddels rijgen de gastoptredens, coproducties, choreografie-opdrachten en residenties zich aaneen, waar Korzo-choreografen als Samir Calixto, Joeri Dubbe, Wubkje Kuindersma en Iván Pérez de vruchten van plukken. En dat is nog maar het begin. Want niet alleen zullen de partners steeds nieuwe projecten en instrumenten blijven ontwikkelen, maar het Danse Qui Danse netwerk zelf wordt ook steeds groter, doordat iedere partner zijn overige samenwerkingspartners er direct of indirect bij betrekt. De steen is in de vijver geworpen. Een wereldwijd web aan kansen en mogelijkheden begint vorm aan te nemen.

Samir Calixto’s ervaringen
Samir presenteerde zijn voorstellingen 4 Seasons en Paradise Lost op het festival Le Temps d’Aimer in Biarritz en maakte in Catania de gastchoreografie Bramato.

Onderdeel kunnen zijn van dit netwerk is zowel versterkend als fundamenteel in deze fase van mijn carrière. Het heeft voor mij bevestigd dat er interesse en ruimte is rondom werk voor een publiek dat verder wil kijken dan de conservatieve dansvormen. Als maker in het hedendaagse freelance veld, zie ik mijn werk vaak botsen met de tendensen en interesses van de bestaande platformen die investeren in jonge makers. Mijn ervaringen met Zappala Danza en het festival Malandain onthulde een open communicatie met volwassen kunstenaars die zwaar hebben geïnvesteerd in de kracht die de fysieke uitdrukking in zich meedraagt.’

Posted on 13 November 2017 | 0 reacties

You are here

Adres

bezoekadres
Prinsestraat 42
2513 CE Den Haag

postadres
Postbus 13407
2501 EK Den Haag

070-3637540

Route
Contact
Colofon
Disclaimer

Twitter