De spirituele en artistieke reis van Shailesh Bahoran

We hebben in de afgelopen jaren al ontzettend mogen genieten van de voorstellingen van hiphopvernieuwer Shailesh Bahoran die hij maakte bij ISH en Korzo. Op verrassende wijze combineert hij de meeslepende energie en virtuositeit van hiphop met elementen uit de Hindoestaanse cultuur. Dit jaar heeft hij de eer om het India Dans Festival te openen met zijn nieuwste voorstelling Aghori. Nieuwsgierig over zijn plannen, vroegen we hem alvast een tipje van de sluier op te lichten.

Je hebt net audities gedaan voor Aghori. Kan je al iets vertellen over de dansers met wie je dit nieuwe avontuur aangaat?
Ik ben zo blij met de dansers! Ik heb ze gekozen omdat ze uitblinken in eigenheid, expressie, intentie, bewegingskwaliteit en inleving. Stuk voor stuk zijn ze uniek in hun zijn en dat vond ik voor deze productie belangrijk. Het zijn allen dansers die begonnen zijn in hiphop en funk stylen, maar door de jaren heen heeft elk op een eigen manier zichzelf verbreed in hun dans en performance. En daarmee dus ook steeds meer hun eigen stem en uitdrukkingskracht hebben gevormd. Check hier de recap video van de audities.

Je bent geïnspireerd geraakt door de Aghori’s (goeroes) uit India. Wat inspireert jou zo aan hen?
Ik ben in aanraking gekomen met de Aghori door mijn goede vriend en filmmaker Shueti. Hij wilde met mij een video maken over de Aghori. Check hier het resultaat. Ik had geen idee, maar toen ik eenmaal hun wereld in gedoken was, raakte ik steeds meer geïnteresseerd.

Wat het eerst opvalt is hun voorkomen: meestal een man met lang haar, een baard, het hele lichaam ingesmeerd met witte as. In zijn hand zijn enige bezit: een halve schedel waar hij uit eet en drinkt. Al deze beelden inspireerden enorm en maakte me direct nieuwsgierig naar wie deze mensen zijn en wat hen beweegt.

En dan lees je als eerste de extremen in hun wereld. Ze worden beschreven als kannibalistische monniken die leven op crematieplaatsen. Maar hoe meer ik te weten kom over de ware zoektocht en de essentie van de Aghori, des te meer weet ik het te vertalen naar mijzelf en mijn vormen van zogeheten extremen. Om het licht, oftewel je doel te bereiken moet je vaak door het duister, oftewel het proces. Om een higher level te bereiken in whatever, ook al is het een mindstate kost veel bloed, zweet en tranen. Mensen zien bij een performer meestal het succesmoment, dat uurtje in de spotlights. Dat uurtje kost jaren.

De devotie, intentie, essentie, puurheid, discipline en motivatie hebben mij geholpen om meer vragen te willen stellen en proberen deze te begrijpen en vertalen naar mijzelf.

© Melanie van der Mee
© Melanie van der Mee

Je hebt de afgelopen jaren mogen werken bij ISH, Korzo en Spin Off aan een dansonderzoek waarin je jouw roots combineert met je hiphopachtergrond. Wat heeft dit voor jou persoonlijk opgeleverd?
De afgelopen jaren zijn erg bijzonder geweest. Ik heb de ruimte gekregen om voorstellingen te creëren en te realiseren. De meeste zaten al een tijdje in mijn hoofd en de noodzaak om ze te maken werd gevoed. Beetje bij beetje ontstond de ruimte om ideeën om te vormen naar voorstellingen. Daarnaast heb ik de tijd gekregen om mij als maker te ontwikkelen en tot uiting te komen. Ik heb bovendien met de hulp van Spin Off, ISH en Korzo veel aandacht als maker ontvangen, waardoor ik mijzelf in het werkveld heb weten te introduceren.

Enkele highlights die me ongelofelijk hebben geïnspireerd waren mijn reis naar India afgelopen najaar, de film SHAI die we daar hebben gemaakt, het werken met dansers uit de hiphop scene, nieuwe mensen ontmoeten en mijn netwerk verbreden en uiteraard de ruimte voor het onderzoek naar mijn eigen roots. Ik heb als performer, maker en als persoon door middel van de Nieuwe Makers Subsidie een extra bijzondere, misschien wel versnelde groei kunnen maken.

We kijken heel erg uit naar je nieuwe voorstelling. Is er nog iets wat je aan het publiek wilt laten weten?
There is more than meets the eye…. haha. Ik hoop dat ik jullie mee kan nemen met deze voorstelling in mijn spirituele en artistieke reis die mij zoveel bijzonders heeft gebracht.

AGHORI
13 & 14 oktober
meer info & tickets

Posted on 8 June 2017 | 0 reacties

You are here

Adres

bezoekadres
Prinsestraat 42
2513 CE Den Haag

postadres
Postbus 13407
2501 EK Den Haag

070-3637540

Route
Contact
Colofon
Disclaimer

Twitter