Fotografen KABK volgen choreografen van Up & Coming Choreographers

Deel 1 - Charlotte Steunebrink

Net als voorgaande jaren, werken er jonge getalenteerde fotografen van de KABK mee aan dansprogramma Up & Coming Choreographers: Jasmijn Bul en Charlotte Steunebrink. Zij volgen met de camera de choreografen in hun creatie van de voorstellingen. Het uiteindelijke resultaat wordt tijdens het festival geëxposeerd in de foyer van het Korzo theater. Deze is te zien parallel aan de voorstellingen van Up & Coming Choreographers van 30 september t/m 8 oktober 2016. Ze maakten voor het publiek alvast een eerste fotoserie van het werkproces van de choreografen.

Waar en wanneer is je fascinatie voor fotografie begonnen?
Ik weet niet exact waar mijn fascinatie is begonnen, maar bij het zien van een iconische foto van fotograaf Edward Steichen van een vrouw achter een stuk kant, wist ik zeker dat ik iets met fotografie wilde doen. Het zwart-wit, de priemende ogen en het mysterieuze kant maakten het tot een intrigerende foto.

Waarom heb je gekozen voor de opleiding aan de KABK?
Voorafgaand aan mijn opleiding was ik zeker over mijn keuze fotografie, maar nog niet in welke richting ik verder zou willen ontwikkelen. De KABK heeft de optie om als student tussen verschillende invalshoeken te kiezen en dit sprak mij aan.

Wat vond je opvallend aan de werkwijze van de choreograaf waarmee je hebt samengewerkt?
Het meest opvallende was de toegankelijkheid naar de mensen toe waarmee hij samenwerkte. Dit zorgde voor een goede en ontspannen sfeer en je creëert daardoor de ruimte voor iedereen om open naar elkaar te zijn.

Wat heeft je het meest geïnspireerd gedurende de repetitieperiode?
Voor de dansers was er veel ruimte om zelf een bijdrage te leveren aan de invulling van de choreografie. En dat was heel inspirerend om te zien, hoe een groep individuen samen een creatief proces vorm gaven. Daarnaast was er een verhaal als uitgangspunt, als rode draad, maar was er ook ruimte voor experiment binnen de repetities.

Hoe heeft dit zich vertaald in de fotoserie?
Ik heb gezocht naar balans tussen het verhaal van de choreograaf en mijn interpretatie. Dit heeft geresulteerd in een serie waarin emoties en verstilling elkaar aanvullen en waarbij het zwart-wit de ruis uit de omgeving plaats laat maken voor de dansers en hun beweging.

Wat heeft deze samenwerking jou opgeleverd?
Ik ben me meer bewust geworden van wat experiment en communicatie kunnen opleveren. Het was een uitdaging om een balans te vinden tussen de visie van de choreograaf en de visie van mij als fotograaf. Maar door middel van communiceren en experimenteren is er een mooi eindresultaat ontstaan in zowel het fotograferen van het proces van de choreografie als het fotograferen van mijn eigen interpretatie.

Wat zijn je dromen voor de toekomst?
Meer samenwerken met dansers! Ik ben er altijd al door geïnspireerd geweest, maar door in dit samenwerkingsverband ook echt de dansers te fotograferen en te leren kennen, ben ik er nog hongeriger door geworden.

Up & Coming Choreographers 
30 september t/m 8 oktober (m.u.v. zo t/m di)
Meer info & tickets

Posted on 23 September 2016 | 0 reacties

You are here

Foto's

Video

Adres

bezoekadres
Prinsestraat 42
2513 CE Den Haag

postadres
Postbus 13407
2501 EK Den Haag

070-3637540

Route
Contact
Colofon
Disclaimer

Twitter