Fotografen KABK volgen choreografen van Up & Coming Choreographers

Deel 2 - Jasmijn Bul

Net als voorgaande jaren, werken er jonge getalenteerde fotografen van de KABK mee aan dansprogramma Up & Coming Choreographers: Jasmijn Bul en Charlotte Steunebrink. Zij volgen met de camera de choreografen in hun creatie van de voorstellingen. Het uiteindelijke resultaat wordt tijdens het festival geëxposeerd in de foyer van het Korzo theater. Deze is te zien parallel aan de voorstellingen van Up & Coming Choreographers van 30 september t/m 8 oktober 2016. Ze maakten voor het publiek alvast een eerste fotoserie van het werkproces van de choreografen. Jasmijn Bul volgt choreograaf Jianhui-Wang.

Waar en wanneer is je fascinatie voor fotografie begonnen?
Mijn fascinatie voor fotografie ontstond toen ik bezig was met een andere opleiding aan de kunstacademie in Breda. Voor mijn research tot illustreren had ik vaak voorbeelden nodig en die vond ik ook vaak in in fotografie, vaak in modetijdschriften. Vervolgens gingen we met school naar Berlijn, waar ik toen het werk van Helmut Newton en Robert Mapplethorpe heb gezien. Ik was verkocht. Een half jaar later startte ik aan de KABK.

Waarom heb je gekozen voor de opleiding aan de KABK?
Mijn interesse ging destijds uit naar collages en beeldmanipulatie. Op mijn vorige opleiding gaven ze vooral les in documentaire fotografie, wat me nooit echt trok. Dus ik ging verder kijken en toen bleef er maar 1 goede optie over in Nederland en dat was de KABK. Ze boden hier ook een specialisatie in mode en reclame fotografie, wat nu als richting wel inmiddels veranderd is.

Wat vond je opvallend aan de werkwijze van de choreograaf waarmee je hebt samengewerkt?
Het creatieve proces van Jianhui oogde heel organisch, hij ging met een bepaald idee aan de slag en dat bouwde hij samen met de dansers steeds verder uit. Hij legde ook veel nadruk op de tijd die de dansers kunnen nemen bij een handeling, evenals de intentie waarmee ze die doen. Hij is heel precies in de details, dat kon een bepaald stuk maken of breken.

Wat heeft je het meest geïnspireerd gedurende de repetitieperiode?
Ten eerste de open houding van Jianui’s creatieve proces met de dansers. Het zette me aan het denken over mijn eigen manier van werken. Door zijn feedback op de dansers ging ik zelf ook beter kijken naar het lichaam en de intentie van de bewegingen. Het verlangzamen en versnellen van bewegingen van de dansers gebeurt met zoveel concentratie en beheersing, dat wanneer het goed gaat, er heel veel harmonie ontstaat. De concentratie van het moment, maar ook het tijdelijke ervan, was denk ik het meest inspirerend.

 

Hoe heeft dit zich vertaald in de fotoserie?
Ik heb me geconcentreerd op de momenten tussen een bepaalde beweging in, dus tussen het begin en het einde ervan, op de intentie die je ziet van de dansers. Voor de serie van het werkproces van de dansers werkte ik vooral intuitief. Ik wilde niet slechts registreren, maar wilde kijken hoe ver ik kon gaan in het laten verdwijnen van de context van de training. Dit deed ik door te spelen met het aanwezige licht, het werken met gekleurde gels en letten op diepte in beeld.

Wat heeft deze samenwerking jou opgeleverd?
Heel veel inspiratie en motivatie voor het maken van nieuwe opdrachten. Jianhui’s creatieve proces was heel inspirerend voor het mijne. Ik vond zijn kijk ook heel interessant en kwam erachter dat we vaak dezelfde beelden wel uitkozen. Ik denk dat ik voor al mijn projecten wel zijn feedback kan gebruiken, het is gewoon heel fijn een creatieve kijk uit een andere discipline op het werk te hebben.

Wat zijn je dromen voor de toekomst?
Na mijn afstuderen zou ik heel graag een project willen doen over langere tijd in het buitenland. Verder zou ik ook nog wel een keer een creatieve samenwerking willen aangaan met een ander discipline, het werkte als drugs - heel geestverruimend.

Up & Coming Choreographers 
30 september t/m 8 oktober (m.u.v. zo t/m di)
Meer info & tickets

Posted on 23 September 2016 | 0 reacties

You are here

Foto's

Video

Adres

bezoekadres
Prinsestraat 42
2513 CE Den Haag

postadres
Postbus 13407
2501 EK Den Haag

070-3637540

Route
Contact
Colofon
Disclaimer

Twitter