(Her)Ontdekkingsreiziger

Interview met Rutkay Özpinar (Choreograaf), geschreven door Siela Ardjosemito-Jethoe (Cultureel Antropoloog).

Vanaf zijn 24ste is hij dansmaker, één van de jongste choreografen van Nederland. Hij volgt een ongebruikelijk pad van VMBO-kader tot Codarts en van breakdance naar klassieke westerse dansstijlen tot Turkse volksdans. Een pad waar hij wordt gestimuleerd door verschillende bijzondere vrouwen, die in hem een opmerkelijk talent zien. Zijn moeder is één van deze bijzondere vrouwen, zij zag in een vroeg stadium de choreograaf in hem. Een vooruitziende blik, die gelukkig door verschillende sleutelfiguren wordt gedeeld. Bijvoorbeeld door de directrice van zijn dansschool in Arnhem, maar ook door een goede vriendin die hem stimuleert om auditie te doen bij Codarts.

In 2014 wordt het makerstalent van de Nederlands-Turkse Rutkay Özpinar herkend en wordt hij ondersteund als choreograaf door Korzo. Hij krijgt hier verschillende mogelijkheden om zich artistiek te ontwikkelen. Dit jaar krijgt hij de kans om zijn zoektocht naar vrijheid vorm te geven in een dansonderzoek. In die drang naar vrijheid en kunstexpressie wordt hij geïnspireerd door Dali, Prince en Beyoncé. Zij staan voor creativiteit, buiten de kaders kunnen denken en gerichte focus op de kunst.

'Ik ben altijd op zoek naar een bepaalde vrijheid en de structuur van dans biedt me ruimte om die vrijheid te kanaliseren. In deze zoektocht voel ik me vaak alleen, dan hoor ik nergens bij. De strijd van erbij willen horen en er afstand van willen nemen, is kenmerkend voor mijn eigen proces.'

Dit proces gaat voor hem gepaard met de worsteling van conformeren. Door het onderzoek voelt hij zich vrijer om meer van zichzelf bloot te geven. Het samenvoegen van zijn Westers klassieke dansachtergrond en Turkse volksdansen vanuit zijn etnische achtergrond staan in dit onderzoek centraal. Hij wil meer facetten van zijn identiteit laten zien, geen gescheiden maar gecombineerde werelden, dat vindt hij interessant om te delen. Hij onderzoekt de Turkse dansstijlen Halay, Oryantal en Zeybek. Het samenvoegen van het aardse van Halay en de vrouwelijkheid van Oryantal naast de kracht en zorg die beiden terugkomen in Zeybek met zijn westerse dansstijl, is een uitdaging. Tegelijkertijd kan er een grote mate van herkenning zijn waardoor de dans toegankelijk wordt voor een groter publiek. De reactie van zijn oom op een instagrampost waarbij hij zijn verkenning Oryantal laat zien, is verrassend positief. Het uitdragen van de Turkse danscultuur, zorgde voor deze herkenning. Werk maken waar een breder publiek zich in kan herkennen vindt hij als choreograaf en als mens belangrijk.

'Ik ben nu op een punt in mijn leven waarbij ik ruimte voel om ook die kant in mijn werk uit te dragen. Dat was eerder niet zo. Ik was vooral bezig met mijzelf vormen, bekwamen en bewijzen in de westerse (klassieke) dansstijlen. Dit is ook het vasthouden aan standaarden, regels en rituelen die niet perse vanuit mij geboren worden.'

Hij wil aansporen tot het voelen van beweging. Want dat is wat Turkse volksdans met je doet. Niet zo zeer de esthetiek, maar juist het samen dansen is belangrijk en het gevoel van saamhorigheid, staat centraal. Dans is een taalexpressie die gevoeld kan worden en daarmee kunnen mensen zich aan elkaar verbinden.

'Ik zou het mooi vinden dat mensen na het zien van mijn nieuwste creatie zouden willen dansen. Dat ze de dans in hun lichaam voelen opkomen.'

Zijn onderzoek geeft hem de mogelijkheid om ramen, vensters en deuren te openen die eerder gesloten waren. Zelf is hij, net als ik, nieuwsgierig naar wat hij uiteindelijk maakt. Hij verheugt zich op Theater Festival Boulevard waar hij deze zomer te zien is met zijn nieuwe werk en vindt het spannend om zijn werk aan peers te laten zien tijdens Danslokaal 7, een samenwerking van Conny Janssen Danst met Korzo en Dansateliers.

Rutkay Özpinar (28), een prachtige choreograaf die zichzelf in zijn dans aan het herontdekken is, een reis om te volgen.

Posted on 26 July 2019 | 0 reacties

You are here

Adres

bezoekadres
Prinsestraat 42
2513 CE Den Haag

postadres
Postbus 13407
2501 EK Den Haag

070-3637540

Route
Contact
Colofon
Disclaimer

Twitter