foto Paradise Lost, Samir Calixto | foto Joris-Jan Bos

Geloof, Hoop & Den Haag

Toneelgroep De Appel en het Nationale Toneel brengen dit voorjaar allebei een voorstelling gebaseerd op Bijbelse verhalen. Het Nationale Toneel komt met Genesis, het eerste boek van het Oude Testament. De Appel speelt Zie de mens, geïnspireerd op het lijdensverhaal van Christus uit het Nieuwe Testament. Als Korzo hebben we natuurlijk Paradise Lost van Samir Calixto. De voorstelling naar het gelijknamige gedicht van John Milton over de zondeval van de mens is speciaal voor Geloof, Hoop & Den Haag te zien in Korzo.

Toeval? Goddelijke voorzienigheid? Waarschijnlijk allebei een beetje. Maar het toont ook dat religie, als maatschappelijk thema en als artistieke inspiratiebron, springlevend is. Daarom bundelen Haagse culturele instellingen hun krachten. In april en mei presenteren ze een uitgebreid programma rondom religie met behalve theater ook muziek, dans en gesprek onder de naam Geloof, Hoop & Den Haag.

Geloof, Hoop & Den Haag is een initiatief van Babel, het journalistieke programma van het Nationale Toneel.


PROGRAMMA

Toneelgroep De Appel - Zie de mens
2 april t/m 30 mei Appeltheater 17.30, zondag 14.30
Marathonvoorstelling inclusief diner. Eerste regie van de nieuwe artistiek leider Arie de Mol. Het verhaal van Jezus van Nazareth en zijn volgelingen. Een zoektocht naar de mens achter de mythe.
Zondagmiddag 29 maart om 14.30 uur organiseren Toneelgroep De Appel en het Nationale Toneel een gesprek tussen Arie de Mol (regisseur Zie de mens) en Johan Doesburg (regisseur Genesis) in het Appeltheater, o.l.v. Alain Pringels.

Residentieorkest - Matthäus Passion
3 en 4 april Dr Anton Philipszaal 19.00
Bachs Matthäus Passion is een van de meest intense muzikale documenten van de Westerse cultuurgeschiedenis. Met een keur aan solisten, Haagse koren en dirigent Philipp van Steinaecker zorgt het Residentie Orkest voor een unieke uitvoering.

Het Nationale Toneel - Genesis
15 april t/m 24 mei Zuiderstrandtheater 17.00, zondag 14.00
Broedermoord, incest, wraakzucht en bedrog. Liefde, trouw, barmhartigheid en gemeenschapszin. Alles trekt voorbij in Genesis. In een regie van Johan Doesburg spelen tien acteurs het eerste Bijbelboek. Een ruim vijf uur durende reis in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen.
Zondagmiddag 26 april vindt in het Zuiderstrandtheater aansluitend aan de voorstelling Genesis een tweede gesprek plaats tussen de twee regisseurs Johan Doesburg en Arie de Mol, o.l.v. Jellie Brouwer

Nederlands Blazers Ensemble - De Hemel
23 april Dr Anton Philipszaal 20.15
Haydn componeerde hemelse muziek voor zijn meditaties bij de laatste woorden van Jezus. Hij schreef De Hemel in opdracht van de San Rosario Kerk in het Spaanse Cádiz. Daar klonk het op Goede Vrijdag als omlijsting van de preek. Met zijn zinderende taal geeft Bart Moeyaert aan zijn tekst vast een prikkelende on-Bijbelse draai.

Samir Calixto & Korzo producties - Paradise Lost
13 mei Korzo theater 20.30
Voor zijn nieuwe voorstelling Paradise Lost liet Samir Calixto zich inspireren door het gelijknamige epische dichtwerk uit 1667 van John Milton, over de zondeval van de mens en zijn verbanning uit het Paradijs. Ogenschijnlijk tegengestelde krachten drijven de drie dansers voort. Licht, donker, goed, kwaad, heilig, goddeloos. Net zolang totdat we de mensheid zien zoals we haar kennen: fragiel, complex en sterfelijk.
Voorafgaand aan de voorstelling organiseren wij om 19.30 in het Korzo theater een Babel talkshow over de actualiteit van de Zondeval.
Koop tickets

Orkest van de 18e eeuw en Koninklijk Conservatorium - Die Schöpfung
14 mei Dr Anton Philipszaal 20.15
Het oratorium Die Schöpfung beschrijft en illustreert muzikaal het scheppingsverhaal volgens Genesis, het boek Psalmen en John Miltons Paradise Lost. Het schrijven van het werk was voor Haydn een diep gevoelde daad van geloof: “Ik viel elke dag op mijn knieën en bad tot God om me de kracht te geven het werk te voltooien.”

Voor kaarten en meer info: geloofhoopdenhaag.nl

BABEL
Babel, het journalistieke programma van het Nationale Toneel, organiseert talkshows en evenementen bij en om de voorstellingen. Zo slaan we de brug tussen de actualiteit en de stukken die we maken. Naast Geloof, Hoop & Den Haag organiseert Babel de komende maanden ook talkshows bij de voorstellingen Solness in Theater aan het Spui en bij Drie Zusters in de Koninklijke Schouwburg. Op 18 mei een avond vol onderzoek en debat over hoe kunstenaars omgaan met diversiteit van de stad Den Haag, in het Nationale Toneel Gebouw.

You are here

Adres

bezoekadres
Prinsestraat 42
2513 CE Den Haag

postadres
Postbus 13407
2501 EK Den Haag

070-3637540

Route
Contact
Colofon
Disclaimer

Twitter