Ieder jaar geeft het India Dans Festival lokaal talent de kans zichzelf te ontwikkelen en te presenteren. Dit jaar zijn dat Poernima Gobardhan en Indu Panday. Samen presenteren zij een dubbelprogramma rondom de vrouwelijke kracht: devi.

Mātā – Poernima Gobardhan

Poernima Gobardhan is een van de grote talenten uit de Haagse Indiase danswereld. Deze duizendpoot is niet alleen een fantastische danseres, maar runt ook haar eigen dansschool, werkt als cultuurcoördinator en creëert haar eigen dansen die zowel innovatief als klassiek zijn. In Mātā toont ze de veelzijdigheid van de Bharatanatyam in twee delen waarbij zij zich liet inspireren door Durga Devi. Zij is de onoverwinnelijke krijgsgodin, vernietiger van demonen en behoeder van rechtvaardigheid. Tegelijkertijd belichaamt Durga harmonie, bescherming en zachtaardigheid. In het klassieke dansitem varnam verbeeldt Poernima middels de kenmerkende handgebaren (mudras) de moedergodin. In deel twee brengt Poernima de tweeledigheid van Durga naar het hier en nu. Ze laat de gecodeerde handgebaren en eeuwenoude verhalen los en laat de Bharatanatyamstijl spreken vanuit haar eigen perspectief: een jonge vrouw van deze tijd.

Devi – Indu Panday

Een al evengroot talent is Indu Panday. Inmiddels gespecialiseerd in Bharatanatyam én Kathak is zij een veelgevraagd danseres in Nederland en daarbuiten. De afgelopen jaren was zij te zien in zowel klassiek repertoire als moderne producties van o.a. Kalpana Raghuraman, Kenzo Kusuda, Hari & Chethana en Seeta Patel. Voor het India Dans Festival werkte zij – onder begeleiding van Hari - aan een solo waarin de vrouwelijke kracht (devi) centraal staat. Zonder de gebruikelijke kostuumwissel en pauze toont zij in één stuk haar ongekende talent in beide klassieke dansstijlen.

In 2013 kwamen ze voor het eerst naar Den Haag als artist-in-residence. De jaren daarop toonden ze nieuwe klassieke dansen, moderne creaties, feel good drama’s en vormden ze de rode dansdraad in de opera Satyagraha. Het charismatische Kathakduo Hari & Chethana stal de harten van velen met hun daverende voeten en wervelende kostuums. Tijdens het festival presenteren ze Nirvana, een klassiek Kathak programma waarin ze hun veelzijdigheid tonen. Volgens de Indiase filosofie wordt men geboren om de ziel te bevrijden. Pas wanneer je als mens het pad van gerechtigheid volgt en al het wereldse kunt loslaten, kun je deze ultieme staat van verlossing (nirvana) bereiken.

Geboren in een legendarische Kuchipudi familie zit de dans in het bloed van powerhouse danseres Yamini Reddy. Zij is momenteel een van de meest veelzijdige Kuchipudi performers uit India. Haar gebeeldhouwde figuur, sprankelende gratie en bijzondere gevoel voor ritme en uitdrukking maken van haar een uitzonderlijke danseres. Vanavond neemt ze u mee in een programma vol verhalen. Kuchipudi is traditioneel een combinatie tussen theater en tempeldans en herbergt daarmee een rijke traditie van storytelling. In zijn nieuwste vorm is het de moderne schakel naar een eeuwenoud verleden. De dans is in staat om culturen te behouden, waarden over te dragen, te onderwijzen en te vermaken. Het is tevens een krachtig middel om rituelen, tradities en zelfs verboden en geheime kennis generaties lang door te geven. Laat u vervoeren door de sierlijke Yamini en dompel uzelf onder in prachtige verhalen.

Tabla- en sitarvirtuoos Abhirup Roy en sitarspeler Deepsankar Bhattacharjee maakten op het openingsgala van Holland-India Festivals in 2016 een onuitwisbare indruk. Korzo is dan ook verheugd dat deze twee jonge muzikanten terugkeren voor een zondagmiddagconcert. Abhirup is opgeleid in een van de oudste tabla-tradities, de Benaras gharānā. Zijn stijl kenmerkt zich door een krachtig geluid en uitgesproken solo’s. De dynamiek en melodieën van zijn tablaspel, met name zijn Bayan, maken van hem een van de meest vooraanstaande jonge muzikanten van het land en hebben hem de titel 'de kolibri van de tabla' bezorgd. Deepsankar is de meest prominente fakkeldrager van de Jafferkhani Baaj, een unieke stijl van sitarspel uitgevonden en geperfectioneerd door de legende Padmasri Ustad Abdul Halim Jaffer Khan. Met zijn spel weet hij een magische sfeer op te roepen. Samen brengen Abhirup en Deepsankar met een vurig enthousiasme en onuitputtelijke passie de Indiase muziek naar een hoger niveau.

We vieren de sprankelende rijkdom van de Indiase dans in Nederland met Colours of India XL: een gevarieerde avond vol klassiek, modern, fusion en natuurlijk de Bollywood filmdans. Colours of India XL opent de deuren voor dansers, scholen en groepen uit het ganse land. In twee blokken presenteert deze showcase-avond het talent van de allerkleinsten tot aan de semiprofessionele top. Aaja Nachle!

De avond wordt gehost door Rajiv Bhagwanbali.

Korzo viert samen met u de start van het India Dans Festival met een prachtige openingsceremonie. Na het openingsritueel geven diverse dansers en muzikanten acte de présence met een korte act waarmee zij het publiek welkom heten en de rijkdom van het festival presenteren. U ziet optredens van Abhirup Roy & Deepsankar Bhattacharjee, Poernima Gobardhan toont een preview van haar nieuwe voorstelling Mātā die later in het festival in première gaat en Monalisa Ghosh presenteert met haar ensemble Kalajyoti een exclusieve demonstratie van de dansstijl Gotipua.

Na de pauze zou de nieuwe voorstelling Samavāya van Bharatanatyamduo Renjith & Vijna te zien zijn. Wegens ziekte van Vijna toont Renjith vanavond een aangepaste solo-versie. Samavāya is een eerbetoon aan de Indiase manier van leven in harmonie met onze omgeving.

Choreograaf Ryan Djojokarso is gefascineerd door menselijke relaties en sociaal gedrag. Met een flinke dosis humor en een extreem fysieke theatraliteit, vertaalt hij grote thema´s naar speelse en ontroerende voorstellingen. In zijn nieuwste productie stelt hij de band tussen moeder en kind centraal. Een band die in onze maatschappij niet te verbreken is, maar vaak wel barsten vertoont of zelfs gebroken is. Puttend uit de veranderende relatie met zijn eigen moeder, creëert Ryan een multidisciplinaire voorstelling die ons allemaal raakt. Spel, dans en live muziek komen samen in een groot decor. 

De bekende harpiste Lavinia Meijer heeft door haar ontmoeting met tablaspeler Heiko Dijker een nieuwe muzikale wereld ontdekt: de Indiase raga's. In Nederland zijn er maar weinig musici die zich in deze klassieke muziek uit India hebben gespecialiseerd. Heiko Dijker is daar één van en hij was al meerdere malen te gast op het India Dans Festival. Zijn spel kenmerkt zich door enthousiasme en grote kennis van de Indiase ritmes. Door de voorname krant de Times of India werd hij geprezen als ‘a global ambassador for classical Indian music.’ Geniet deze avond van de verrassende combinatie van harp en tabla. Lavinia en Heiko spelen verschillende raga's, waarbij ze improviseren en ook verbindingen leggen naar de Westerse klassieke muziek van onder meer Henry Purcell.

Lavinia - "Toen ik mij ging verdiepen in de muziek van Philip Glass, kwam ik tot de ontdekking dat hij zich in zijn zoektocht naar het ontwikkelen van een eigen stijl heeft laten beïnvloeden door de Indiase raga's. Zijn minimal music-stijl is grotendeels vanuit de benaderingen van de raga's ontstaan. Dat was het begin van mijn nieuwsgierigheid naar deze muziek. Doordat Heiko met heel veel geduld, passie en toewijding mij verder kennis liet maken met deze fascinerende en veelzijdige muziek, ging er een wereld voor me open."

Heiko - "Lavinia ontroert met haar lyrische én virtuoze interpretaties van de klassieke Indiase raga's. Vorig jaar december bezochten we een aantal topmusici in India en lieten ons inspireren bij mystieke tempels, kleurrijke chaos en de schoonheid van India."

Malavika Sarukkai is al meer dan drie deccenia baanbrekend in het reconstrueren van de traditionele Bharatanatyam. De Indiase choreografe wordt geroemd om haar originaliteit, intelligentie, beheersing van techniek en levendige bewegingsvocabulaire. Op fantasierijke wijze relateert zij de danswereld aan de wereld om ons heen. Korzo is dan ook zeer verheugd dat deze gepassioneerde grootheid de opwindende productie Thari - The Loom naar het India Dans Festival brengt. Malavika liet zich voor de voorstelling inspireren door de sari, het traditionele handgewoven kledingstuk dat vrouwen in India dragen. vrouwen in India. In Thari – de Loom verweeft Malavika de fundamentale concepten van dans en weven; ritme, ruimte, structuur, motief, symmetrie, aandeel, relatie en uitlijning in een verfrissende bewegingstaal.

Actrice, danseres en choreografe Rukmini Vijayakumar heeft een sterrenstatus in thuisland India. Ook in Korzo maakte zij vorig jaar tijdens het festival grote indruk met haar eigen benadering van Bharatanatyam. Met haar atletische lijf en verrassende kijk op ruimte, dynamiek en emoties weet ze de eeuwenoude dansvorm in een hedendaagse context te plaatsen. Dit jaar heeft zij de felbegeerde internationale residentieplek gekregen, ondersteund door de Kylián Foundation. Rukmini presenteert een avond in drie delen waarin de liefde centraal staat. Via twee traditionele Bharatanatyam dansen neemt ze het publiek mee naar de wereldpremière van een eigenzinnige nieuw creatie.

Pagina's

You are here

Adres

bezoekadres
Prinsestraat 42
2513 CE Den Haag

postadres
Postbus 13407
2501 EK Den Haag

070-3637540

Route
Contact
Colofon
Disclaimer

Twitter